Dela nyhet
Idag är det tröskelpass, vad betyder det?
6 maj 2021 0 kommentarer

Vad är tröskelpass? Nej, det är inte att träna inomhus och ta sig över så många trösklar som möjligt på en viss tid. Det har med ansträngningsnivå i kroppen att göra. Här kommer en förenklad förklaring.
Kroppen börjar producera trötthetsämnen när du anstränger dig. Trötthetsämnena skapas på cellnivå och kroppen transporterar bort dom från cellerna så att nytt syre kan komma fram och ny energi kan skapas. Så håller det på tills du slutar anstränga dig.
Vid en viss pulsnivå kan kroppen inte längre göra sig av med ämnena och då stumnar du och får en lätt brännande känsla i musklerna. Den nivån är individuell och den kallas för olika saker, tröskelnivå, mjölksyratröskel och laktattröskel. Den går att påverka genom att träna och det gör att uthålligheten ökar.
Att hitta sin tröskel går att göra vetenskapligt med laktattester genom ett stick i fingret vid olika ansträngningsnivåer. Vi ska göra det lite enklare. Vi ska ta hjälp av Borgskalan, som används av många för att koppla känsla till ansträngningsnivå. Vi ska försöka hitta till ansträngningsnivå 15-16 på skalan (se bilden). Inom skidträning används en grövre skala A1-A3+:
- A1=11-12 och är den nivå vi ska ha på långpass.
- A2=13-14 blir det ofta på t.ex. styrketräning eller vid stakträning, bör undvikas på långpass eftersom det sliter mer än vad det ger, så kallat mellanmjölkspass.
- A3=15-16. Tröskelnivå. Den nivå som den stora mängden av intervaller genomförs på och används för att bygga uthållighet.
- A3+=17-20, den upplever du kanske när du tävlar och måste ligga på marken efter målgång. Nivå 20 kan vi bara utföra i korta perioder, sekunder oftast, för då utsätter vi kroppen för total syrebrist.
Dagens pass
- Uppvärmning
- Aktiveringsövningar
- "Ansträngningsnivåfartlek" för att försöka hitta nivå A3
- Korta starter
- Nedvarvning
Kommentarer