Hoppa till sidans innehåll

Kolmilan

16 APR 2018 15:49
Nu är det dags igen. 2018 års kolmila blir den 15:e i ordningen. Sedan den första kolmilan 1977, har vi kolat en mila ungefär vart tredje år.
  • Skapad: 16 APR 2018 15:49

Nu är det dags igen. 2018 års kolmila blir den 15:e i ordningen. Sedan den första kolmilan 1977, har vi kolat en mila ungefär vart tredje år. De första fem milorna kolades av Vreta klosters hembygdsförening vid Bjäsätter. 1992 inleddes samarbete med Vreta Skid och Motionsklubb och kolmilan flyttades då till den nuvarande platsen i skogen bakom motionsanläggningen vid Olstorp.

Till skillnad mot tidigare kommer årets kolmila att förses med en skorsten. Detta är en ”modernitet” från 1930-talet, som innebär att milan går lite fortare än en mila utan skorsten.

Vi räknar med att kolningen ska pågå under lite drygt en vecka. Milan kommer under hela den tiden att ständigt vara bevakad av milvakter, kolare, som ska se till att allt går som det ska. Ett vaktpass är 12 timmar, antingen dag- eller nattpass. Vakternas tyngsta arbetsuppgift är att klubba milan ett par gånger under varje pass. Klubbningen är nödvändig för att trycka ihop de hålrum som annars bildas under kolningen.

Idag används den färdiga träkolen främst som grillkol. Men förr i tiden var tillgång till träkol en förutsättning för att kunna framställa järn och andra metaller. Grillkol kan framställas även på andra sätt än i en kolmila, men milkol anses vara av bättre kvalitet än ugnskol och liknande produkter.

Det går inte att här beskriva alla turerna i att resa och kola en mila. Det bästa är att du kommer upp till Olstorp och där får se hur det går till och prata med kolarna, de delar gärna med sig av sin kunskap. Där kan du även köpa en folder som beskriver hur kolningen går till.

 

Hur, när, var och vem?

Välkommen till Olstorp lördagen den 12 maj kl 11 då kanaldirektör Roger Alsäter inviger och tänder milan. Parkera vid Olstorp, därifrån 600 m promenad till milan.

Vi kommer att ha kolbullar, kaffe mm till försäljning. Du kan också vara med och ge namnförslag på milan. Det ska denna gång vara ett kvinnonamn som börjar på O…..

Kolningen kommer att pågå under drygt en vecka.

Kolet kommer så småningom att säljas vid Bergs Trä och vid Hembygdsparken Drabbisdal.

Vill du vara med och resa eller vakta milan så hör av dig till Anders Ahlgren 072-536 70 29 eller Hans Lundin 070-350 73 18

Skribent: Pontus Boström
E-post: Adressen Gömd

Vreta SoMKs sponsorer:

 

jannes_logga_vingar

mme

 

 

Postadress:
Vreta Skid o MK
Box 38
58507 Ljungsbro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: nicklasgranqvist@gma...