Hoppa till sidans innehåll

Tävlingar


Vreta SoMK´s tävlingsprogram längdåkning
Tävlingsprogrammet innehåller regionala och nationella tävlingar av olika typer och skall ses som ett stöd för planeringen av säsongens aktiviteter. Ledarna har tyvärr inte möjlighet att ta hand om samtliga åkare under tävlingarna utan föräldrar behöver vara med och valla skidor och hjälpa sitt/sina barn inför starten men vid vallning finns alltid någon ledare med som stöd på de regionala tävlingarna.

 

Regionala tävlingar (Östergötland):
Dessa tävlingar riktar sig till såväl nybörjare som vana åkare.
Klubben har som målsättning att ge föräldrar vallatips inför tävlingen.  
För att hitta varandra på tävlingsplatsen sätts Vreta SoMK´s flagga upp.
Vid tävling i klassisk stil behöver man vara på plats minst 1,5 timme innan start för att hinna valla och testa skidorna. Är det nysnö och temperaturen är kring noll grader är det bra att ta till ytterligare lite tid.

Distriktstävling för klubbarna:
De regionala tävlingarna ingår i  en poängtävling mellan länets klubbar och är breddtävlingar och har ett poängsystem där klubben får poäng för varje deltagare på respektive tävling.

Nationella tävlingar:
Vissa av de tävlingarna riktar sig till vana åkare med tävlingserfarenhet och andra är riktigt fina ungdomstävlingar även för den ovane.
För stafetter finns information om datum för intresseanmälan i tävlingsprogrammet. Ansvarig ledare meddelar när det är dags för intresseanmälan och till vart man anmäler. Till dessa hör främst DM stafett, USM, Götalandsmästerskap (GM) mfl tävlingar.

Till USM och GM mästerskapstävlingar beslutar ansvarig ledare om lämlighet att delta i god tid innan sista anmälningsdag.

Principer vid mästerskap och stafettuttagning:
Till DM stafett:Klubben har inga resultatmål utan viktigare att alla ska tycka det är roligt att vara med.
Ledare gör uttagning och lagen görs jämna för inbördes kamp.

Till GM:
Ledare beslutar om deltagande men klubben ser mästerskapet som en fin breddtävling.
Ett stafettlag toppas och om det blir fler än två lag i någon klass görs dessa jämna.

Till Lilla SS:
Åkare/föräldrar anmäler och styr själva över lagsammansättning inom klubben eller pratar ihop sig med åkare från någon annan klubb. Meddela ansvarig ledare att laganmälan är gjord.

Till USM:
Klubbens ledare beslutar om deltagande.
Stafettlag toppas.

Klubbresa:
Klubben anordnar varje år på våren en avslutningsresa till någon större ungdomstävling där samtliga tävlande ungdomar och föräldrar/syskon är välkomna att följa med.
Valet brukar hamna på Lilla SS (Svenska Skidspelen) i Falun i slutet av mars och skidåkning på världscupsbanorna.
Klubben organiserar resa och gemensamt boende samt ´står för de tävlandes kostnad. Till Lilla SS är det viktigt att tidigt under vintern prata ihop sig med en kamrat för parbildning till söndagens parstafett och anmälan öppnar redan i början av januari. Anmäl ditt intresse redan innan jul till ledarna.
 

Övriga tävlingar:
Såklart går det jättebra att delta på andra tävlinar än de som finns i klubbens tävlingskalender om du är på semester/resa i andra delar av Sverige
Viktigt att ni meddelar ledare och klubbens kassör så inbetalning blir utförd om den skall ske innan tävlingen. Information om förskottsbetalning eller fakturering står på inbjudan.

Anmälan till tävlingar:
Var och en sköter anmälan till tävlingar via SSF's tävlingskalender.

Uppdaterad: 30 DEC 2014 14:40 Skribent: Skidkommittén