Hoppa till sidans innehåll

Barn och Ungdom


Träningen för längdskidåkning består huvudsakligen av tre träningstyper (barmarksträning, rullskidträning och skidträning). Styrketräning tillkommer vid behov beroende på åkarens utvecklingsnivå.

Barmarksträning: vi träffas i Olstorp för att aktivera oss i löpspåret och i skogen efter ambitionsnivå för respektive grupp. Ta med skidstavar som är 5-10cm kortare än dina vanliga klassiska stavar.

Rullskidträning: vi träffas vid Blåsvädret eller Vreta Kluster Skolan för att öva och träna med rullskidor. Mera lekfullt för de som är nybörjare och mera avancerat för de som har tränat ett tag. Ta med egen utrustning och glöm inte cykelhjälm, reflexväst samt vattenflaska.

Skidträning: vi träffas i Olstorp när det finns tillräcklig med natursnö. Annars möts vi vid Vretas golfbana när konstsnöspåret har preparerats. Ta med egen utrustning. Kolla i kalendern på hemsidan vilken stil (klassisk eller skate) som är tänkt vid varje träningstillfälle. Klä dig efter väder! Ta gärna på dig flera tunna lager så att du kan anpassa klädles efter ditt behov under träningen. Glöm inte handskar och mössa! Tänk på att det kan blåsa en hel del vid golfbanan. Det är bra om du ta med dig varm dryck.

Träningen under årets lopp:

Maj-Augusti: Huvudsakligen håller de aktiva på med andra idrotter. När det finns tillfälle kan man passa på med en och en annan löprunda eller rullskidpass.

September-December: Nu samlas vi igen i våra grupper till mer organiserat träning. Det är barmarksträning och rullskidträning som står på programmet. Vi bygger en bra bas för skidsäsongen. I mitten av december avslutas denna period med en klubbresa i fjällen för att kommer igång med skidåkningen på snö igen. Den som inte kan väntar är välkommen att följa med till skidtunneln i Torsby i november.

December-Mars: Skidsäsongen är i full gång om vädret är med oss. Vi tränar två gånger i väckan och den som vill kan följa med till en eller annan tävling. Mer information kommer läggas ut på hemsidan innan säsongen är i gång. Säsongsavslutning blir en gemensam klubbresa till Falun där Lilla Svenska Skidspelen ärgar rum i slutet av mars. Där får barnen prova på att åka på de lite tuffare världscupbanorna vid riksskidstadion på Lugnet. 

April: skidorna paraffineras och vi kan vila en stund innan alla sommaridrotter börja igen. Förhoppnungsvis kan vi blicka tillbaka på en fin skidsäsong med mycket snö och skidåkning. 

Uppdaterad: 18 OKT 2017 21:06 Skribent: Jan-Dirk Weber