Hoppa till sidans innehåll

Våra spår och banor


Vreta har tre markerade och välskyltade mtb-spår som alla utgår från Olstorp motionscentrum. All cykling på slingorna sker på egen risk. Ideella krafter hjälper till att bibehålla och löpande förbättra kvaliteten på våra mtb-spår, men Vreta SoMK tar inget ansvar för stigarnas beskaffenhet eller framkomlighet.

Vi gör inga kontroller, men vill be er som regelbundet använder våra spår att vara medlemmar i Vreta SoMK. För att bedriva organiserad verksamhet på våra spår vill vi att ni kontaktar oss för godkännande innan ni genomför aktiviteten.

Observera att det inte är tillåtet enligt allemansrätten att framföra elcykel i skogen. Vill man göra det krävs det markägarens tillstånd. Vreta SoMK har inte fått ett sådant tillstånd från de markägare där banan går. 

Rapportera gärna oönskade hinder till oss i vår Facebook-grupp.

2,6 eller enklare 1,5 kilometer (röd/vit markering)

Länk till karta i Google maps. En kortare bana som under 2020 har utökats med ett längre tekniskt och kuperat parti. Det går fortfarande att cykla det kortare alternativet med relativt få tekniska partier.

4 kilometer (gul/vit markering)

Länk till karta i Google maps. En intensiv och tuff teknikbana som nyttjar alla branta backar omkring Olstorp-området. Bitvis tekniskt svåra stigpartier.

28 kilometer (svart/vit markering)

Länk till infokarta i Google mapsVarje symbol på kartan är klickbar för mer information. Cykelsymbolen illustrerar start av ett längre och namngivet stigparti, grön romb ger information om genväg tillbaka till Olstorp medans platsmarkörerna ger namnet på aktuell plats.

Sammanfattande banbeskrivning: En fantastisk och omväxlande mtb-slinga som erbjuder allt man kan önska sig utan att för den skull vara särskilt tekniskt svår. Banan består av omväxlande snabba och tekniska stigar, blandat med skogsvägar och grusvägar. Det är en härlig mtb-slinga som passar alla åkare och som måste upplevas! Fördelningen är 59% stig, 11% skogsväg, 21% grusväg och 9% asfalt. Allmän väg används och korsas ibland.

 

Banmarkeringar:

Spåren är markerade med skyltar med olika färgmarkering. Spåren startar vid starthuset på samma ställe som våra löp/skidspår. På starthuset sitter en stor skylt som förklarar färgmarkeringen.

Regler för allas trevnad och säkerhet:

  • Det är endast tillåtet att cykla längs markerade MTB-spår, övriga spår är reserverade förmotionärer till fots.
  • Vid några tillfällen korsar man löpspår och på några korta sträckor delas spåren av både cyklister och löpare och fotgängare. Löpare och fotgängare har alltid företräde så det gäller för oss cyklister att vara uppmärksamma och anpassa hastigheten efter detta.
  • Den långa slingan går delvis på väg och här gäller naturligtvis vanliga trafikregler.
  • Hjälm ska alltid användas vid cykelkörning i MTB-spåren. Ta gärna med en kompis, det är både roligare och säkrare att vara flera när man cyklar.
  • Notera att det inte finns några varningar längs spåren, du måste själv anpassa hastigheten efter förmåga och hinder.
  • Tänk på att naturstigar förändras hela tiden. Var vaksam på nedfallna träd eller trädgrenar och andra hinder så som gropar, stenar, rötter m.m. All cykling sker på egen risk. Ideella krafter hjälper till att hålla kvalitet på våra banor, men Vreta SoMK tar inget ansvar för banornas beskaffenhet eller eventuella hinder som försvårar eller omöjliggör passage.
  • Visa hänsyn och ett glatt humör mot dem ni möter. Våra markerade banor bygger på en överenskommelsemed drygt 30 markägare som upplåtit sin mark för våra MTB spår. Våra möjligheter att få ha kvar spåren bygger på ett ömsesidigt förtroende. Tex är det vanligt att längs grusvägar och stigar träffa på ryttare till häst, var noga med att sakta ned och kommunicera med ryttaren så att inte hästen blir skrämd. 
  • Kontakta Vreta SoMK ifall ni är en förening/organisation som önskar nyttja våra spår för aktiviteter organiserade av er verksamhet. För detta behöver vi ge vårt tillstånd och bedömma dess lämplighet.

Banskötsel:

Banan underhålls helt ideelt av våra medlemmar, vill du hjälpa oss och ansvara för en del? Länken nedan går till aktuell fördelning. Meddela Örjan Hulander om du vill hjälpa till.

Banarbete

Uppdaterad: 15 MAJ 2017 15:07 Skribent: Jörgen Nybrolin

Vreta SoMKs sponsorer:

 

jannes_logga_vingar

mme