Hoppa till sidans innehåll

Inbjudan 2016


partner  partner

partner  partner  ramudden

Välkomna till vår tävling Vretabiken söndag 29 maj!

"Jag gillar verkligen den här bankaraktären när man behöver vara aktiv hela loppet. Den här banan var kanonbra hela tiden." Jesper Dahlström, herrsegrare 2015

"Sveriges roligaste bana." Anjang Choi, damsegrare 2014 och 2015

 "Så här skulle alla MTB-banor se ut!" Niclas Andersson, herrsegrare 2014

Tävlingsdag: Söndag 29 maj

Vretabiken är ett motionslopp för elit och motionärer med dam-, herr- och ungdomsklasser. Vretabiken lockar ca 300 deltagare varav de allra flesta är motionärer. Vi har också förmånen att ha Sverigeeliten på startlinjen. 2015 segrade meriterade Jesper Dahlström herrklassen och Anjang Choi damklassen, båda tävlandes för Kolmården MTB.

Utmärkande för Vretabiken är bankaraktären som verkligen är anpassad för mountainbike. Banan består av stora delar single track och väldigt lite grusväg och asfalt. Vi har som mål att erbjuda ett lagom långt långlopp för alla typer av deltagare. Elitåkare tar sig i mål på den långa banan 33 km på omkring 1h 30 min på herrsidan respektive 2h på damsidan. Motionärer får räkna med sluttider på drygt två timmar.

Den kortare banan är snarlik den långa i karaktär men blir i och med distansen 20 km naturligtvis snabbare och alldeles perfekt för de som känner att en sluttid under två timmar är ett lagom långt långlopp.

Se vidare detaljerade banbeskrivningar nedan!

Kontakt

Om du har frågor om tävlingen, kontakta oss via mejladress This is a mailto link. Du är också varmt välkommen att ta del av löpande info och ställa frågor i vår Facebook-grupp Vretabiken.

Tävlingscentrum och plats för start och mål

Olstorps friluftscenter, beläget i Ljungsbro (ca 1,5 mil norr om Linköping). Länk till karta.
Se info nedan om förslag på närbelägna turistmål och barnaktiviteter.
Vägbeskrivning från E4-avfart vid IKEA och Tornby köpcentrum i Linköping:
Ta avfart och följ skyltar mot Bergs slussar. Åk igenom Berg (över Göta kanal) och sväng vänster mot Hällestad vid Heda ridklubb. Fortsätt vägen och sväng höger vid skylt för Olstorp.

Tävlingsklasser

Vretabiken är ett motionslopp som riktar sig till alla typer av deltagare, varför ingen klass kräver tävlingslicens. På startlinjen står både motionärer och elitåkare som lockas av vår fantastiska bana. Hjälm är obligatorisk utrustning i samtliga klasser. Alla deltagare omfattas av Svenska cykelförbundets gruppförsäkring, men egen olycksfallsförsäkring är att rekommendera alla som cyklar mountainbike.

Herrar:
H33KM (anmälningsavgift 275 kr). Sträcka 33 km. Starttid 10.30
H20KM (anm.avg 200 kr). Sträcka 20 km. Starttid 10.45

Damer:
D33KM (anmälningsavgift 275 kr). Sträcka 33 km. Starttid 10.30
D20KM (anm.avg 200 kr). Sträcka 20 km.Starttid 10.45.

Minimiålder 16 år för herr- och damklasser, alternativt att målsman cyklar tillsammans med en yngre cyklist och tar ansvar.

Ungdomar:
P15-16 (anm.avg 75 kr). Sträcka 20 km.
P13-14 (anm.avg 75 kr). Sträcka 9,2 km (2*4,6km).
P10-12 (anm.avg 50 kr). Sträcka 6,8 km (2*3,4km).
F15-16 (anm.avg 75 kr). Sträcka 20 km.
F13-14 (anm.avg 75 kr). Sträcka 9,2 km (2*4,6km).
F10-12 (anm.avg 50 kr). Sträcka 6,8 km (2*3,4km).

Starttider för ungdomsklasserna är:
P15-16 och F15-16 kl 10.45
P13-14 och F13-14 kl 09.30
P10-12 och F10-12 kl 09.35

Priser och utlottning

Prispengar 3000 kr till segrare i H33KM och D33KM (ges till åkarens förening) samt produktpris från Jannes Cykel&Motor och fri startplats till Vretabiken 2017 för placering 1-3 i H33KM och D33KM. Samtliga deltagare, även ungdomar, deltar i utlottning av priser. Tack vare våra samarbetspartners har vi förmånen till riktigt bra och välfyllt prisbord.

Anmälan och efteranmälan

Anmälan sker här via hemsidan. Direktlänk till anmälan.

Ordinarie anmälan är öppen till och med söndag 22 maj.Därefter finns två möjligheter till efteranmälan:

  • Via hemsidan fram till och med torsdag 26 maj mot extra avgift 50 kr för herr- och damklasser respektive 25 kr för ungdomsklasser.
  • På plats vid tävlingscentrum från kl 08.30 på tävlingsdagen fram till och med kl 09.15 för ungdomsklasser och fram till och med 10.00 för herr- och damklasser. Extra avgift 100 kr för herr- och damklasser respektive 50 kr för ungdomsklasser.
    Hjälp oss att slippa hantera kontanter och betala på plats med hjälp av Swish. Swish är bankernas gemensamma mobilapp för att överföra pengar.Info om att installera Swish.

Antal deltagare, parkering och faciliteter

2016 års anmälningstak är 350 deltagare (antal deltagare Vretabiken 2015 var 252 åkare).

Parkering kräver alltid god planering vid större evenemang. Primär parkering är i direkt anslutning till Olstorps friluftsområde. Vi uppmanar er att komma i god tid och följa parkeringsvakternas anvisningar. Försök att samåka i den mån det går.

Omklädningsrum och dusch finns i Olstorp. OBS! Begränsat antal toaletter som finns utanför omklädningsrummen. Försök att vara ute i god tid. Tyvärr kan vi inte erbjuda cykeltvätt med rinnande vatten, men hink och svamp finns.

Vi öppnar upp en kiosk i Olstorp under tävlingen där vi säljer hamburgare, korv med bröd samt enklare fika.

Cykelprylar och energitillskott finns att köpa hos Jannes Cykel&Motor som under dagen har försäljning och demovisning i Olstorp.

Barnpassning, se mer info nedan.

Starttider

Herr och dam 33 km kl 10.30. Herr, dam samt P/F 15-16 20 km kl 10.45. Övriga ungdomsklasser kl 09.30 respektive 09.35 (se ovan).
Åkarna ska infinna sig i startfållan senast 5 minuter före start.
Notera att nummerlappar måste hämtas ut senast 30 minuter före start.

Nummerlappar

Du som är föranmäld hämtar din nummerlapp genom att uppge namn och startnummer på tävlingscentrum. Ditt startnummer kommer att presenteras i startlistan som görs tillgänglig vid tävlingscentrum.

Nummerlappar kan hämtas ut från och med kl 08.30 söndag 29 maj.

Du som efteranmäler dig på plats får nummerlapp i samband med anmälan.

Fäst nummerlappen med hål med buntband fram på styret. Fäst den andra nummerlappen med säkerhetsnålar bak på ryggen. Buntband och säkerhetsnålar fås tillsammans med nummerlapp.

Det är oerhört viktigt för din egen säkerhet att du anger kontaktinformation till anhörig samt eventuella kända sjukdomar/allergier på baksidan av nummerlappen.

Banbeskrivningar

H33KM och D33KM
Bankaraktären är omväxlande snabba och tekniska stigar (65%), blandat med skogsvägar (12%) och en mindre andel grusväg (20%) och asfalt (3%). Sträckningen har en fantastisk karaktär och banan gör att den hör till de mtb-tävlingar i Sverige som procentuellt sett har mest andel stig.

Motionärer med mindre cykelvana i skogsterräng (single track) kommer att uppleva delar av sträckan som bitvis teknisk.

Allmän väg används och korsas ibland.

Tre vätskedepåer finns utmed banan. Sträckningen är en enda lång 33 km bana, ingen varvning och upprepning sker utöver ett kort parti vid Olstorp som passeras två gånger.

H20KM, D20KM, P15-16 samt F15-16

Den här sträckan är framtagen för de cyklister som vill köra en kortare variant av långa banan, samt för de äldsta ungdomarna. Banan har samma karaktär och samma svårighetsnivå som den långa banan. Det som primärt skiljer är sträckan. Bli inte förvånade om ni behöver kliva av cykeln på flera av passagerna. Delar av banan är dessutom kuperad och skapar rejält med puls för alla typer av motionärer. Två vätskedepåer passeras under banan.

Sträckningen är en enda lång bana, ingen varvning och upprepning sker.

Allmän väg används och korsas ibland.

UNGDOMSKLASSER

P10-12 och F10-12
6,8 kilometer på en specialdesignad bana med stigar och löpspår i Olstorps närområde. Två varv á 3,4 km.

P13-14 och F13-14
9,2 kilometer på stigar och löpspår. Banan är bitvis tuff och utmanande med ibland branta backar. Två varv á 4,6 km.

P15-16 och F15-16
20 km. Se beskrivning av herrar och damers 20 km-bana ovan. Notera att allmän väg används och korsas.

Efteråkare följer ungdomarna i samtliga klasser.

Banmarkeringar

Herr- och damklasser: Utgörs primärt av permanenta pilar; vit pil på svart botten. Kompletteringar kommer att ske med röda så kallade enduro-pilar och röd/vit snitsel för att spärra av stigar som inte ska användas. På vissa ställen har vi inte tillåtelse att banda av alternativ väg och måste lägga snitsel på marken för att boende ska kunna passera. Ingen snitsel ska passeras, utan indikerar att tävlingsbanan tar annan riktning.

Ungdomsklasser: Tydlig snitsling och markering.

Vätskekontroller / depåer

33 km: Depå 1 efter 9 km med vatten, depå 2 efter 16 km med vatten, sportdryck och banan, depå 3 efter 22 km med vatten, sportdryck och banan.

20 km: Depå 1 efter 7 km med vatten, depå 2 efter 13 km med vatten, sportdryck och banan.

Ungdomsklasser: Vid målgång.

Maxtider / spärrtider

För att säkerställa hög säkerhet under tävlingen finns två spärrtider för dam- och herrklass samt P15-16 och F-15-16. Den första är klockan 11.30 vid Viggsäter (5,2 km från start för 33km-åkare respektive 3,2 km från start för 20km-åkare) och den andra är klockan 12.30 vid Lilla Tyttorp (ca 22 km respektive ca 13 km från start). Från dessa platser ger flaggvakt anvisningar om närmaste vägen tillbaka till Olstorp ifall man måste brtya. Åkare får fortsätta på banan, men då utom tävlan och utanför arrangemangets ansvar.

Efteråkare följer sista personen i tävlingen.

Bryta tävlingen

Cyklist som bryter tävlingen ska anmäla detta till målfunktionär snarast.

Kiosk och servering

Hamburgare, korv med bröd samt enklare fika finns att köpa i Olstorp. Hjälp oss att slippa kontanthantering och betala gärna med Swish. Olstorp är beläget ca 2 km från Ljungsbro centrum där det finns välsorterad Hemköp och pizzerior. Trevliga grönområden finns för medhavd mat. Det finns även grillplats i Olstorp som får användas. Viss möjlighet finns att sitta under tak vid dåligt väder.

Barnpassning - båda föräldrarna kan cykla

Eftersom herr- och damklasserna startar samtidigt finns möjlighet till barnpassning under tävlingen. Barnpassningen kan även användas i samband med ungdomsklasserna om ett syskon behöver passas när det ska hjälpas till med förberedelser och start.

Obligatorisk föranmälan och 50 kr per barn i självkostnadspris för mellis och lunch. Föräldrar som tävlar ska ha mobiltelefon med sig ut på tävlingen.

Föranmälan till mejladressen This is a mailto link. Ange barnets namn, ålder, eventuella allergier, ungefärliga passningstider och mobiltelefonnummer till föräldrarna. Information om betalning fås därefter per e-post.

Övriga aktiviteter och närbelägna turistmål

Enklare lekplats för barn med gungor finns i Olstorp. Andra bra tips för barn är en 4H-gård bara 2 km från Olstorp, som erbjuder ponnyridning, grisar, getter, får, höns m.m. I Ljungsbro finns barnvänlig simhall (med liten relax) öppen söndag 10-14.30, ca 4 km från Olstorp.

Om ni vill passa på att turista tipsar vi om Bergs slussar (Göta kanal) 5 km från Olstorp. Här finns utöver Sveriges längsta slusstrappa även restauranger, glassbarer, minigolf med mera.

Andra lokala sevärdheter nära Ljungsbro är Ljung med kyrkaslott och i nära anslutning ett suveränt leksaks-och båtmuseum för vuxna och barn (öppet söndag 9-18), Brunneby musteri och gårdsförsäljning (öppet söndag 11-16) samtStjärnorps slottsruin med dess fantastiska och unika bäckravin som är perfekt för en picknic.

Cloetta fabriken (1 km från Olstorp) har inga guidade visningar men en välsorterad butik med enorma mängder lördagsgodis, dock tyvärr stängd på söndagar i maj. En motsvarande butik finns öppen söndagar 11-16 i Gamla Linköping (se nedan).

Flygvapenmuseum nära Linköping (öppet söndag 11-17) är långt mer än bara flygplan och är väl värt ett besök för hela familjen. Gamla Linköping (centralt, alltid öppet, hantverksbodar öppet söndag 11-16) och anslutande Valla fritidsgård med djur, lekplats och olika museum är den andra stora turistattraktionen i centrala Linköping.

Tips på boende för tillresande

Inne i Linköping finns såklart en uppsjö med hotell, både nationella hotellkedjor och lokala mindre alternativ. Sök på hotell Linköping för ett bra urval. I Ljungsbro och Berg finns suveräna lokala alternativ till hotell. De är alla stugor eller vandrarhem och såklart enklare standard än hotell:

Vreta Kloster golfklubb, mindre än 1 km från Olstorp har stugor och ställplatser för husbil/husvagn.

Ljungsbro vandrarhem (från 200 kr/pers enligt hemsidan) ligger precis vid simhallen och cirka 4 km från Olstorp.

Bergs slussar vandrarhem har rum, stugor och ställplatser för husbil/husvagn. Cykelavstånd 5 km till Olstorp.

Tyttorp är boende på lantgård, cirka 3-4 km från Olstorp. En lokal idyll!

Glasbruket, Borensberg är ett STF-vandrarhem med ett fantastiskt läge på en halvö mellan Göta Kanal och Motala ström. Cirka 15 km till OIstorp.

partnerpartner

partnerpartnerramudden

Uppdaterad: 07 JUL 2016 20:43 Skribent: Jörgen Nybrolin