Hoppa till sidans innehåll

Inbjudan 2020


Tävlingsdag: Preliminärt 27 sep 2020

Notera!
Se startsidan vretabiken.se för information om hur tävlingen kan komma att arrangeras på grund av rådande situation med Corona-pandemin.

Vretabiken är ett motionslopp för elit och motionärer och lockar ca 250 deltagare varav de allra flesta är motionärer. Vi har också ofta förmånen att ha deltagare som hör till Sverigeeliten på startlinjen.

Utmärkande för Vretabiken är bankaraktären som verkligen är anpassad för mountainbike.

Vretabiken är godkänt och sanktionerat av Svenska cykelförbundet. Du som deltar har därmed olycksfallsförsäkring som ingår i deltagaravgiften.

Vretabiken original 35 km består av stora delar single track och väldigt lite grusväg och asfalt. Vi har som mål att erbjuda ett lagom långt långlopp för alla typer av deltagare. Elitåkare tar sig i mål på omkring 1h 30 min på herrsidan respektive 2h på damsidan. Motionärer får räkna med sluttider på drygt två timmar.
Rabatterat pris 275 kr vid anmälan innan 31 mars! Kostnadsfri möjlighet till namnändring eller uppskjuten startplats till 2021. Se mer info nedan och på anmälningssidan!
Direktlänk anmälan

Nyhet! Vretabiken grön 25 km  I år har vi en ny klass 'Vretabiken grön 25 km' med en bansträckning som är avsevärt mindre teknisk. 'Vretabiken grön' riktar sig till er som är nybörjare på mtb och som föredrar en mycket större andel grusväg och lättcyklade skogsvägar. 'Vretabiken grön' har fördelningen 43% grusväg, 7% asfalt, 8% skogsväg och 42% stig (singeltrack). 

I år kan vi tyvärr inte erbjuda barn- och ungdomsklasser. Vi har som mål att arrangera en separat ungdomstävling 2020. Vi tipsar om att ungdomar över 13 år kan cykla Vretabiken grön tillsammans med en vuxen. Ungdomar under 16 år har reducerat anmälningspris.

Direktlänk anmälan

Hjälm är obligatorisk utrustning i samtliga klasser. Deltagande sker på egen risk. Egen olycksfallsförsäkring är att rekommendera alla som cyklar mountainbike.

Tävlingscentrum och plats för start och mål

Olstorps friluftscenter, beläget i Ljungsbro (ca 1,5 mil norr om Linköping). Länk till karta.
Se nedan för vägbeskrivning och förslag på närbelägna turistmål och barnaktiviteter.

Starttider (preliminärt):

Vretabiken original 35 km: 10:30
Vretabiken grön 25 km: 10:45 

Anmälan och namnändring

Ordinarie anmälan är öppen till och med söndag 3 maj. Max antal deltagare är 250 personer. Ungdomar under 16 år ska cykla tillsammans med en vuxen.

Du kan utan kostnad göra namnändring eller be om att få din startplats parkerad till 2021 om du skulle få förhinder att delta. Detta gäller ända fram till och med söndag 3 maj. Namnändring eller flytt till 2021 görs genom mejl till This is a mailto link.

Efteranmälan vid mån av plats sker i Olstorp söndag 10 maj. OBS! Endast betalning genom Swish.

Anmälningsavgifter:
Vretabiken original 35 km: 275 kr vid tidig anmälan fram till och med 31 mars. Ordinarie pris 375 kr. Efteranmälan på plats 475 kr. Reducerat pris för ungdomar under 16 år.
Vretabiken grön 25 km: 275 kr. Efteranmälan på plats 375 kr. Reducerat pris för ungdomar under 16 år.

Öppna anmälningsformulär

Parkering och faciliteter

Parkering kräver alltid god planering vid större evenemang. Primär parkering är i direkt anslutning till Olstorps friluftsområde. Vi uppmanar er att komma i god tid och följa parkeringsvakternas anvisningar. Försök att samåka i den mån det går.

Omklädningsrum och dusch samt toaletter finns i Olstorp.

Tyvärr kan vi inte erbjuda cykeltvätt med rinnande vatten, men hink och svamp finns.

Vi öppnar upp en kiosk i Olstorp under tävlingen där vi säljer hamburgare, korv med bröd samt enklare fika.

Nummerlappar

Nummerlappar kan hämtas ut på tävlingscentrum från och med kl 08.00 söndag 10 maj.
Du som efteranmäler dig på plats får nummerlapp i samband med anmälan.

Maxtider / spärrtider

För att säkerställa hög säkerhet under tävlingen finns tre spärrtider för både Vretabiken original och Vretabiken grön. Den första är kl 11:30 vid Viggsäter. Den andra är kl 12:30 vid Lilla Tyttorp och den sista är kl 13:30 vid varvning i Olstorp (endast Vretabiken original). Från dessa platser ger flaggvakt anvisningar om närmaste vägen tillbaka till Olstorp ifall man måste brtya. Åkare får fortsätta på banan, men då utom tävlan och utanför arrangemangets ansvar.

Kiosk och servering

Hamburgare, korv med bröd samt enklare fika finns att köpa i Olstorp. Hjälp oss att slippa kontanthantering och betala gärna med Swish. Trevliga grönområden finns för medhavd mat. Det finns även grillplats i Olstorp som får användas. Viss möjlighet finns att sitta under tak vid dåligt väder.
Olstorp är beläget ca 2 km från Ljungsbro centrum där det finns välsorterad Hemköp och pizzerior. 

Vägbeskrivning

Från E4-avfart vid IKEA och Tornby köpcentrum i Linköping:
Ta avfart och följ skyltar mot Bergs slussar. Åk igenom Berg (över Göta kanal) och sväng vänster mot Hällestad vid Heda ridklubb. Fortsätt vägen och sväng höger vid skylt för Olstorp.

 Länk till karta

Övriga aktiviteter och närbelägna turistmål

Enklare lekplats för barn med gungor finns i Olstorp. Andra bra tips för barn är en 4H-gård bara 2 km från Olstorp, som erbjuder ponnyridning, grisar, getter, får, höns m.m. I Ljungsbro finns barnvänlig simhall (med liten relax) ca 4 km från Olstorp.

Om ni vill passa på att turista tipsar vi om Bergs slussar (Göta kanal) 5 km från Olstorp. Här finns utöver Sveriges längsta slusstrappa även restauranger, glassbarer, minigolf med mera.

Andra lokala sevärdheter nära Ljungsbro är Ljung med kyrkaslottBrunneby musteri och gårdsförsäljning samt Stjärnorps slottsruin med dess fantastiska och unika bäckravin som är perfekt för en picknic.

Cloetta fabriken (1 km från Olstorp) har stägt på söndagar.

Flygvapenmuseum nära Linköping är långt mer än bara flygplan och är väl värt ett besök för hela familjen. Gamla Linköping och anslutande Valla fritidsgård med djur, lekplats och olika museum är den andra stora turistattraktionen i centrala Linköping.

Tips på boende för tillresande

I Ljungsbro och Berg finns suveräna lokala alternativ till hotell i Linköping:

Vreta Kloster golfklubb, mindre än 1 km från Olstorp har stugor och ställplatser för husbil/husvagn.

Ljungsbro vandrarhem ligger precis vid simhallen och cirka 4 km från Olstorp.

Bergs slussar vandrarhem har rum, stugor och ställplatser för husbil/husvagn. Cykelavstånd 5 km till Olstorp.

Kontakt

Om du har frågor om tävlingen, kontakta oss via mejladress This is a mailto link. Du är också varmt välkommen att ta del av löpande info och ställa frågor i vår Facebook-grupp Vretabiken.

                                  

Uppdaterad: 28 MAJ 2018 09:51 Skribent: Jörgen Nybrolin
E-post: Adressen Gömd