Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patric Wernqvist MTB Ungdomar första träningen 2016

Ungdomsträning mtb


Vreta SoMK bedriver ungdomsträning för mountainbikeintresserade ungdomar.

Ansvariga tränare 2019:
Svart grupp: Patric Wernqvist, 073-4184223
Röd grupp: Agne Johansson 070-5412468, Thomas Almgren 070-2887577
Blå grupp: Jimmy Wentzell 070-7320462, Johan Larsson 072-2326324
Grön grupp: Johanna Öhman 073-1513098, Gustav Karlsson 070-3390339

Patric Wernqvist. För allmäna frågor om träningen och anmälan, mejla patric @ wernqvist.se (ta bort mellanslag före och efter @).. 

Träningstider
Träningen startar igen tisdagen den 2.a april kl 18.00. Samling första gången grusparkeringen vid Tellby Park. 

Träningsgrupper

Vi har fyra olika grupper som tränar samma tid men som befinner sig på olika nivå.

Grön riktar sig till 7-10-åringar som cyklar själva obehindrat på slätt underlag men har ingen eller begränsad erfarenhet av att cykla på stigar i skogen. I den här gruppen cyklar man med 20-24" cyklar. Gruppen tränar på enklare stigar och har inte särskilt avancerade teknikövningar. Vi vill att föräldrar som har möjlighet är med och cyklar med barnen och hjälper till under träningen, det är många barn att hålla ordning på och ibland blir avstånden i skogen långa mellan den snabbaste och den långsammaste.  

Blå och röd grupp har vi åldersgräns på ca 10 år och här är vana från att cykla i skogen att föredra och god balans helt nödvändigt. I de här grupperna cyklar de flesta på 26" eller 27,5" cyklar. Man bör också vara inställd på att träna kondition och snabbhet. Grupperna testar tekniska partier men anpassar naturligtvis svårighetsgraden till hela gruppen. Föräldrar är självklart välkomna även i denna grupp.

Svart grupp är en avancerad grupp för de lite äldre ungdomarna (13-16) som klarar av 1,5h relativt snabb och teknisk cykling och längre sträckor upp till ett par mil. Föräldrar och andra vuxna är välkomna att vara med om man hänger med.

Vi vill att föräldrar följer med till första träningen för att kunna ta kontaktuppgifter. Vi har inga träningsavgifter men man ska vara medlem i Vreta SoMK. Det ärok ett prova på ett par gånger innan men behöver betala medlemsavgiften.

Om ungdomsträning mtb - utrustning mm.

Inriktningen på ungdomsträningen är i första hand mot så kallad cross-country (stigar, skogs- och grusvägar), även kallat XC, en konditionsbaserad sport.

Mountainbike är en sport som ger kondition, styrka och balans. Att man dessutom får en massa frisk luft är ju inte heller fel.

Minimiutrustning är förstås cykel samt hjälm som sitter bra. Cykeln bör ha grova däck, dämpad framgaffel är inget krav, dessutom är oftast framgafflarna på barncyklar väldigt tunga och barnen har ingen glädje av den eftersom de är för lätta för att komprimera gaffeln, viktigare är att cykeln inte är för tung.

Det krävs en växlad cykel för att kunna ta sig uppför backarna. Många barncyklar säljs med singelklinga fram och 8 växlar bak vilket är perfekt att börja med. Både fram och bakväxel brukar mest krångla till det för dem. Välj helst en cykel med utanpåliggande växlar och utan fotbroms, barnen klarar av det utan problem redan från 7-8år.

Men spring inte och köp en ny cykel det första ni gör, ta det barnen har, det brukar funka i början i alla fall. Men det är väldigt viktigt att ni kollar över cykeln innan träning, att bromsarna tar som de ska, pumpade däck, oljade växlar och kedja gör cyklandet roligare för våra ungdomar.

Klädsel bör vara ungefär som när man löptränar, man blir väldigt varm. Höger bens byxa bör vara nerstoppad i strumpa eller tejpad om man kör med långbyxor. Detta för att inte trassla in sig i kedjan. 
Någon typ av skyddsglasögon rekommenderas. Skyddar mot grenar, stänk med mera. Heltäckande skor (ej sandaler).

För ungdomar i svart och röd grupp vill vi att de har med sig utrustning för att kunna hantera en punktering, dvs extra slang eller laglappar. Pump har ledaren med sig.

Märk upp barnens hjälm med namn och telefonnummer till anhörig!

Uppdaterad: 20 AUG 2018 22:57

Vreta SoMKs sponsorer:

noname

sententia_logo

ramudden

jannes_logga_vingar

mme

Hallbergs

WeGe

oversta

mellersta

understa