Hoppa till sidans innehåll
Foto: Patric Wernqvist MTB Ungdomar första träningen 2016

Ungdomsträning mtb


Vreta SoMK bedriver ungdomsträning för mountainbikeintresserade ungdomar. Ansvariga tränare är Agne Johansson, Patric Wernqvist. För frågor om träningen och anmälan, mejla patric @ wernqvist.se (ta bort mellanslag före och efter @)..

Träningstider 2018
Träningen startar igen 21:a agusti och vi håller på tills det blir för mörkt för att cykla i skogen, vilket brukar bli någon gång i början på oktober. Samling Olstorp kl 18.00. Vi håller på till 19.15, grön grupp något kortare. 

Träningsgrupper

Vi har fyra olika grupper som tränar samma tid men som befinner sig på olika nivå.

Grön riktar sig till 8-10-åringar som cyklar själva obehindrat på slätt underlag men har ingen eller begränsad erfarenhet av att cykla på stigar i skogen. Gruppen tränar på enklare stigar och har inte särskilt avancerade teknikövningar. Vi vill att föräldrar som har möjlighet är med och cyklar med barnen och hjälper till under träningen, det är många barn att hålla ordning på och ibland blir avstånden i skogen långa mellan den snabbaste och den långsammaste.  

Blå och röd grupp har vi åldersgräns på ca 10 år och här är vana från att cykla i skogen att föredra och god balans helt nödvändigt. Man bör också vara inställd på att träna kondition och snabbhet. Grupperna testar tekniska partier men anpassar naturligtvis svårighetsgraden till hela gruppen. Föräldrar är självklart välkomna även i denna grupp.

Svart grupp är en avancerad grupp för de lite äldre ungdomarna (13-16) som klarar av 1,5h relativt snabb och teknisk cykling och längre sträckor upp till ett par mil. Föräldrar och andra vuxna är välkomna att vara med om man hänger med.

Vi vill att föräldrar följer med till första träningen för att kunna ta kontaktuppgifter.

Ledare i våra grupper 2018:

Svart - Patric Wernqvist
Röd - Agne Johansson, Thomas Almgren
Blå: Jimmy Wentzell, Johan Larsson
Grön: Tobias Ekholm, No Name.

Om ungdomsträning mtb - utrustning mm.

Inriktningen på ungdomsträningen är i första hand mot så kallad cross-country (stigar, skogs- och grusvägar), även kallat XC, en konditionsbaserad sport. Vi sysslar alltså inte med Dirt och BMX.

Mountainbike är en sport som ger kondition, styrka och balans. Att man dessutom får en massa frisk luft är ju inte heller fel.

Minimiutrustning är förstås cykel samt hjälm. Cykeln bör ha grova däck, dämpad framgaffel är inget krav, dessutom är oftast framgafflarna på barncyklar väldigt tunga och barnen har ingen glädje av den eftersom de är för lätta för att komprimera gaffeln, viktigare är att cykeln inte är för tung. Det krävs en växlad cykel för att kunna ta sig uppför backarna. Många barncyklar säljs med singelklinga fram och 8 växlar bak vilket är perfekt att börja med. Både fram och bakväxel brukar mest krångla till det för dem. Välj helst en cykel med utanpåliggande växlar och utan fotbroms, barnen klarar av det utan problem redan från 7-8år. Men spring inte och köp en ny cykel det första ni gör, ta det barnen har, det brukar funka i början i alla fall. Men det är väldigt viktigt att ni kollar över cykeln innan träning, att bromsarna tar som de ska, pumpade däck, oljade växlar och kedja gör cyklandet roligare för våra ungdomar.


Klädsel bör vara ungefär som när man löptränar, man blir väldigt varm. Höger bens byxa bör vara nerstoppad i strumpa eller tejpad om man kör med långbyxor. Detta för att inte trassla in sig i kedjan. 
Någon typ av skyddsglasögon rekommenderas. Skyddar mot grenar, stänk med mera.

Märk upp barnens hjälm med namn och telefonnummer till anhörig!

Uppdaterad: 20 AUG 2018 22:57

Vreta SoMKs sponsorer:

noname

sententia_logo

ramudden

jannes_logga_vingar

mme

Hallbergs

WeGe

oversta

mellersta

understa