Hoppa till sidans innehåll

Inbjudan 2017


Välkomna till vår tävling Vretabiken söndag 17 september!

"Jag gillar verkligen den här bankaraktären när man behöver vara aktiv hela loppet. Den här banan var kanonbra hela tiden." Jesper Dahlström, herrsegrare 2015

"Sveriges roligaste bana." Anjang Choi, damsegrare 2014 och 2015

 "Så här skulle alla MTB-banor se ut!" Niclas Andersson, herrsegrare 2014

Tävlingsdag: Söndag 17 september

Vretabiken är ett motionslopp för elit och motionärer med dam-, herr- och ungdomsklasser. Vretabiken lockar ca 300 deltagare varav de allra flesta är motionärer. Vi har också förmånen att ha deltagare som hör till Sverigeeliten på startlinjen.

Utmärkande för Vretabiken är bankaraktären som verkligen är anpassad för mountainbike. Banorna består av stora delar single track och väldigt lite grusväg och asfalt. Vi har som mål att erbjuda ett lagom långt långlopp för alla typer av deltagare. Elitåkare tar sig i mål på omkring 1h 30 min på herrsidan respektive 2h på damsidan. Motionärer får räkna med sluttider på drygt två timmar.

Seniorernas bana är 35 km (ca 2 km startloop på löpspår för att sprida fältet). Ungdomsklasserna cyklar olika antal varv på en utmanande 5,2 km-bana. Ungdomsbanan är rejält kuperad och har även inslag av tekniska partier. Det blir utmanande för de äldsta att cykla tre varv på den här banan, men 15-16-åringar tror vi gillar just utmaningar!

Till stor del består banorna av de bästa delarna från våra permanenta mtb-slingor som har start och mål i Olstorp.

Direktlänk anmälan

Kontakt

Om du har frågor om tävlingen, kontakta oss via mejladress This is a mailto link. Du är också varmt välkommen att ta del av löpande info och ställa frågor i vår Facebook-grupp Vretabiken.

Tävlingscentrum och plats för start och mål

Olstorps friluftscenter, beläget i Ljungsbro (ca 1,5 mil norr om Linköping). Länk till karta.
Se info nedan om förslag på närbelägna turistmål och barnaktiviteter.
Vägbeskrivning från E4-avfart vid IKEA och Tornby köpcentrum i Linköping:
Ta avfart och följ skyltar mot Bergs slussar. Åk igenom Berg (över Göta kanal) och sväng vänster mot Hällestad vid Heda ridklubb. Fortsätt vägen och sväng höger vid skylt för Olstorp.

Tävlingsklasser

Vretabiken är ett motionslopp som riktar sig till alla typer av deltagare, varför ingen klass kräver tävlingslicens. På startlinjen står motionärer och elitåkare blandat. Särskild fålla för elitåkare finns längst fram.
Hjälm är obligatorisk utrustning i samtliga klasser. Alla deltagare omfattas av Svenska cykelförbundets gruppförsäkring, men egen olycksfallsförsäkring är att rekommendera alla som cyklar mountainbike.

Herrar och damer:
H33KM (anmälningsavgift 275 kr). Sträcka 35 km. Starttid 10.30
D33KM (anmälningsavgift 275 kr). Sträcka 35 km. Starttid 10.30

20 km-klassen har utgått.

Minimiålder 16 år för herr- och damklass, alternativt att målsman cyklar tillsammans med en yngre cyklist och tar ansvar.

Ungdomar:
P15-16 och F15-16 (anm.avg 75 kr). Sträcka 16 km (3*5,2 km). Starttid 09.00.
P13-14 och F13-14 (anm.avg 75 kr). Sträcka 10 km (2*5,2 km). Starttid 09.05.
P10-12 och F10-12 (anm.avg 50 kr). Sträcka 5 km. Starttid 09.10

Priser och utlottning

Segrare i H33KM och D33KM tilldelas produktpris.
Placering 1-3 i H33KM och D33KM belönas med fri startplats till Vretabiken 2018.

Samtliga deltagare, även ungdomar, deltar i utlottning av priser. Tack vare våra samarbetspartners har vi genom åren haft förmånen att ha ett riktigt bra och välfyllt prisbord.

Anmälan och efteranmälan

Anmälan sker här via hemsidan. Direktlänk anmälan.

Ordinarie anmälan är öppen till och med söndag 10 september. Därefter finns två möjligheter till efteranmälan:

  • Via hemsidan fram till och med fredag 15 september kl 15:00 mot extra avgift 125 kr för herr- och damklasser respektive 50 kr för ungdomsklasser.
  • På plats vid tävlingscentrum från kl 08.00 på tävlingsdagen fram till och med kl 08.30 för ungdomsklasser och fram till och med 10.00 för herr- och damklasser. Extra avgift 175 kr för herr- och damklasser respektive 50 kr för ungdomsklasser.
    Hjälp oss att slippa hantera kontanter och betala på plats med hjälp av Swish. Swish är bankernas gemensamma mobilapp för att överföra pengar.Info om att installera Swish.

Barnpassning - båda föräldrarna kan cykla

Eftersom herr- och damklasserna startar samtidigt finns möjlighet till barnpassning under tävlingen. Barnpassningen kan även användas i samband med ungdomsklasserna om ett syskon behöver passas när det ska hjälpas till med förberedelser och start.

Obligatorisk föranmälan och 50 kr per barn i självkostnadspris för mellis och lunch. Föräldrar som tävlar ska ha mobiltelefon med sig ut på tävlingen.

Föranmälan till mejladressen This is a mailto link. Ange barnets namn, ålder, eventuella allergier, ungefärliga passningstider och mobiltelefonnummer till föräldrarna. Information om betalning fås därefter per e-post.

Antal deltagare, parkering och faciliteter

2017 års anmälningstak är 350 deltagare.

Parkering kräver alltid god planering vid större evenemang. Primär parkering är i direkt anslutning till Olstorps friluftsområde. Vi uppmanar er att komma i god tid och följa parkeringsvakternas anvisningar. Försök att samåka i den mån det går.

Omklädningsrum och dusch samt toaletter finns i Olstorp.

Tyvärr kan vi inte erbjuda cykeltvätt med rinnande vatten, men hink och svamp finns.

Vi öppnar upp en kiosk i Olstorp under tävlingen där vi säljer hamburgare, korv med bröd samt enklare fika.

Nummerlappar

Nummerlappar kan hämtas ut på tävlingscentrum från och med kl 08.00 söndag 17 sep.

Du som efteranmäler dig på plats får nummerlapp i samband med anmälan.

Fäst nummerlappen med hål med buntband fram på styret. Fäst den andra nummerlappen med säkerhetsnålar bak på ryggen. Buntband och säkerhetsnålar fås tillsammans med nummerlapp.

Det är oerhört viktigt för din egen säkerhet att du anger kontaktinformation till anhörig samt eventuella kända sjukdomar/allergier på baksidan av nummerlappen.

Banmarkeringar

33 km: Utgörs primärt av permanenta pilar; vit pil på svart botten. Kompletteringar kommer att ske med röda så kallade enduro-pilar och röd/vit snitsel för att spärra av stigar som inte ska användas. På vissa ställen har vi inte tillåtelse att banda av alternativ väg och måste lägga snitsel på marken för att boende ska kunna passera. Ingen snitsel ska passeras, utan indikerar att tävlingsbanan tar annan riktning.

Övriga klasser: Tydlig snitsling och markering.

Maxtider / spärrtider

33 km: För att säkerställa hög säkerhet under tävlingen finns två spärrtider för 33 km-banan. Den första är efter 60 min vid Viggsäter (5,2 km från start). Den andra är efter 120 min vid Lilla Tyttorp (ca 22 km från start). Från dessa platser ger flaggvakt anvisningar om närmaste vägen tillbaka till Olstorp ifall man måste brtya. Åkare får fortsätta på banan, men då utom tävlan och utanför arrangemangets ansvar.

P15-16 och F15-16: Sista varvet av tre ska måste påbörjas före kl 10.00. Det innebär att 10,4 km måste cyklas på 60 min.

Efteråkare följer sista personen i tävlingen.

Bryta tävlingen

Cyklist som bryter tävlingen ska anmäla detta till målfunktionär snarast.

Kiosk och servering

Hamburgare, korv med bröd samt enklare fika finns att köpa i Olstorp. Hjälp oss att slippa kontanthantering och betala gärna med Swish. Trevliga grönområden finns för medhavd mat. Det finns även grillplats i Olstorp som får användas. Viss möjlighet finns att sitta under tak vid dåligt väder.
Olstorp är beläget ca 2 km från Ljungsbro centrum där det finns välsorterad Hemköp och pizzerior. 

Övriga aktiviteter och närbelägna turistmål

Enklare lekplats för barn med gungor finns i Olstorp. Andra bra tips för barn är en 4H-gård bara 2 km från Olstorp, som erbjuder ponnyridning, grisar, getter, får, höns m.m. I Ljungsbro finns barnvänlig simhall (med liten relax) ca 4 km från Olstorp.

Om ni vill passa på att turista tipsar vi om Bergs slussar (Göta kanal) 5 km från Olstorp. Här finns utöver Sveriges längsta slusstrappa även restauranger, glassbarer, minigolf med mera.

Andra lokala sevärdheter nära Ljungsbro är Ljung med kyrkaslott och i nära anslutning ett suveränt leksaks-och båtmuseum för vuxna och barn, Brunneby musteri och gårdsförsäljning samt Stjärnorps slottsruin med dess fantastiska och unika bäckravin som är perfekt för en picknic.

Cloetta fabriken (1 km från Olstorp) har inga guidade visningar men en välsorterad butik med enorma mängder lördagsgodis.

Flygvapenmuseum nära Linköping är långt mer än bara flygplan och är väl värt ett besök för hela familjen. Gamla Linköping och anslutande Valla fritidsgård med djur, lekplats och olika museum är den andra stora turistattraktionen i centrala Linköping.

Tips på boende för tillresande

I Ljungsbro och Berg finns suveräna lokala alternativ till hotell i Linköping:

Vreta Kloster golfklubb, mindre än 1 km från Olstorp har stugor och ställplatser för husbil/husvagn.

Ljungsbro vandrarhem (från 200 kr/pers enligt hemsidan) ligger precis vid simhallen och cirka 4 km från Olstorp.

Bergs slussar vandrarhem har rum, stugor och ställplatser för husbil/husvagn. Cykelavstånd 5 km till Olstorp.

Tyttorp är boende på lantgård, cirka 3-4 km från Olstorp. En lokal idyll!

Glasbruket, Borensberg är ett STF-vandrarhem med ett fantastiskt läge på en halvö mellan Göta Kanal och Motala ström. Cirka 15 km till OIstorp.

Uppdaterad: 2017-10-18 19:37
Skribent: Jörgen Nybrolin
Epost: Adressen Gömd